Ratjetoe

Ratjetoe

Over muizen, ratten, hamsters, bevers
en andere coole knagers

Ratjetoe.jpg


Auteurs
Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
72 pagina’s, 21 x 23 cm, harde kaft
ISBN 978 90 5011 371 7
€ 17,95

Wat een leuk boek over knaagdieren! Ratjetoe is een bijzonder vlot geschreven jeugdboek over deze boeiende zoogdieren. Boordevol informatie en rijkelijk geïllustreerd. De tekst is zeker niet ‘kinderachtig’ en over het algemeen goed begrijpelijk voor de wat oudere jeugd (met slechts één kleine uitglijder; ik denk niet dat veel jongeren wat kunnen met de term ‘zijdelings afgeplat’).

Maar voor welke leeftijdscategorie is deze uitgave met name bedoeld? In het boek zelf is daarover geen aanwijzing te vinden. Op de site van de KNNV staat: ‘Het boek is gericht op jeugd vanaf 10 jaar maar zal ook volwassen lezers aanspreken’. Ik kan daar mee instemmen.

Na een inleiding over knaagdieren in het algemeen en hun relatie tot de mens, staan in Ratjetoe de knaagdieren uit Nederland en België centraal. Van dertien soorten komen steeds over een volle linkerpagina aan de orde: biologie, gedrag en verspreiding. Op de rechter bladzijde wordt een grote foto van de betreffende knager geplaatst.

Bij de woelmuizen (met uitzondering van woelrat en veldmuis) is voor een andere aanpak gekozen. Die soorten lijken zo veel op elkaar, dat ze alle zes bij elkaar, verdeeld over twee pagina’s, worden beschreven.

Daarbij geven de schrijvers aan dat een beschrijving en één foto meestal niet genoeg zijn om de soort goed te kunnen determineren. Voor de kinderen (en volwassenen) die serieus werk willen maken van het herkennen van knaagdieren, wordt verwezen naar veldgidsen en hulp van kenners. Een terechte opmerking.

Ook een aantal bijzondere knagers uit andere delen van de wereld komen (wat korter) aan bod. Verder geeft Ratjetoe tips hoe men zelf knaagdieren in de natuur kan waarnemen en herkennen.

Van de eerder in deze reeks verschenen delen (met eveneens leuke titels zoals Uilenvlucht, Struikrovers en Keverkriebels) zijn de meeste al eens besproken in Vogeldagboek. Ook die jeugdboeken vielen in de smaak. Er ontstaat langzamerhand een mooie serie.


Ronald Klingers, 25 augustus 2011