Natuurherstel

 Natuurherstel

20 jaar effectgerichte maatregelen


Natuurherstel.jpg


Redactie

Mariëtte Kamphuis, André Jansen
en Jaap Bouwman

Uitgave
KNNV Uitgeverij i.s.m. de Unie van Bosgroepen
2011
136 pagina’s, 19 x 25 cm
ISBN 978 90 5011 353 3
€ 19,95

 

Juist in de tijd dat staatssecretaris Bleker buitensporig gaat bezuinigen op de natuur, is er een boek uitgekomen dat aangeeft wat er met de nodige inzet van middelen en mensen te bereiken valt bij het herstellen van de zo zwaar onder druk staande natuurwaarden.

In Natuurherstel wordt aangegeven wat natuurterreinbeheerder Unie van Bosschappen bereikt heeft met rijksmiddelen om via beheersmaatregelen de kwalijke effecten van verzuring, vermesting en verdroging te bestrijden (de zgn. Effectgerichte Maatregelen, EGM).

De EGM waren bedoeld om de periode te overbruggen totdat de milieuomstandigheden door het nemen van brongerichte maatregelen, waaronder het instellen van de Ecologische Hoofdstructuur, voldoende zouden zijn verbeterd om de duurzame instandhouding en ontwikkeling van de ecosystemen te waarborgen.

In 1989 dacht de overheid dat dit tussen 2010 en 2015 wel weer het geval zou zijn. Hoewel het tegendeel waar is, is de rijksoverheid inmiddels toch gestopt met het bevorderen van natuurherstel door de financiering van EGM af te schaffen.

Dit vlot geschreven en fraai geïllustreerde boek laat zien welke resultaten de EGM hebben opgeleverd in natuurterreinen waar de Unie veel gronden bezit, aan de hand van tien voorbeelden, onderverdeeld in de typen nat zandlandschap, droog zandlandschap, duin- en kustlandschap, beekdal en laagveen.

De voorbeelden laten overtuigend zien hoe ingewikkeld de natuurlijke processen in elkaar zitten. In de loop van jaren is de kennis opgebouwd om de gevolgen van verzuring, vermesting en verdroging een halt toe te roepen en om het patroon dat algemene planten- en diersoorten algemener worden ten koste van de bijzondere soorten, enigszins om te buigen.

Het blijft echter noodzakelijk dat er meer en ingrijpender bronmaatregelen genomen worden, zodat de natuur de kans krijgt om zich te herstellen zonder veel (dure) menselijke ingrepen.

Ik ben echter bang dat dit kabinet zich niet veel gelegen zal laten liggen aan het stoppen van de achteruitgang in biodiversiteit. Hopelijk durft Europa ons een halt toe te roepen, omdat wij ons Europeesrechtelijk hebben gebonden om de biodiversiteitsdoelen te halen. Verdragen moeten worden nageleefd, zo leerde ik al als beginnend rechtenstudent.

Uit Natuurherstel komt glashard naar voren dat het mogelijk is om met veel enthousiasme en de nodige inzet van mensen en middelen de natuur te sparen. Dat geeft hoop.


Ronald Klingers, 14 mei 2011