Wilde zwijnen

Steenmarter.jpg

Auteurs
Sim Broekhuizen, Dick Klees, Gerard Müskens

Illustraties
Dick Klees

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010 i.s.m. Zoogdiervereniging
112 pagina’s, 23 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 335 9
€ 19,95

Wilde_zwijnen.jpg

Redactie
Geert Groot Buinderink en Jasja Dekker

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010 i.s.m. Zoogdiervereniging
112 pagina’s, 23 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 328 1
€ 19,95

 

De steenmarter

Wilde zwijnen

In 2007 besprak ik in Vogeldagboek het boek Wilde konijnen, dat geheel was gewijd aan het konijn. Nu blijkt dit het begin te zijn geweest van een heuse serie, waarin twee nieuwe delen zijn verschenen, De steenmarter en Wilde zwijnen. Het formaat, de lay-out en de opzet van deze boeken zijn gelijk.

Bij de steenmarter wordt nogal wat aandacht besteed aan het feit dat deze prachtige dieren zich vaak in de buurt van menselijke bewoning ophouden, en welke overlast ze daarbij teweeg kunnen brengen.

Ook wordt er aandacht besteed aan het onderscheid tussen de steenmarter en zijn neef de boommarter. Die twee soorten zijn niet altijd eenvoudig uit elkaar te houden, zeker niet wanneer men ze slechts korte tijd en op afstand kan observeren.

In het boek over de wilde zwijnen is er veel aandacht voor (de zin en de onzin rond) de jacht. Een aantal deskundigen, zowel voor- als tegenstanders, wordt in interviews in aparte kaders uitgebreid aan het woord gelaten. De lezer mag zijn eigen oordeel vormen.

Daarbij wordt ook ingegaan op de functie van de zwijnen in het ecosysteem. Uit onderzoek blijkt dat zwijnen bij kunnen dragen aan een gevarieerd bosmilieu, maar dat zij in een te hoge dichtheid grote negatieve invloed op de biodiversiteit kunnen uitoefenen. Uiteindelijk zal het voedseltekort dan de aantallen zwijnen reguleren.

Maar moet men het zo ver laten komen? In het boek wordt in dit verband gerefereerd aan de discussies rond de runderen, paarden en edelherten in de Oostvaardersplassen.

Net als het eerste deel van de serie zijn ook Wilde zwijnen en De steenmarter heel leerzame en onderhoudende boekjes. De schrijvers houden zich al erg lang met deze zoogdiersoorten bezig, en hebben ook allemaal het nodige veldonderzoek gedaan.

Toch zijn het zeker geen saaie wetenschappelijke boeken, integendeel zelfs. De vele feiten over de wilde zwijnen en de steenmarters worden vlot en begrijpelijk gepresenteerd. Ook de tekeningen en de foto’s zijn prachtig.


Ronald Klingers, 10 januari 2011