Vogelvlucht

Vogelvlucht

Fotografen
Arto Juvonen, Tomi Muukkonen,
Jari Peltomäki en Markus Varesvuo

Uitgave
Fontaine & Noë 2010
30,5 x 26 cm, 192 pag’s, harde omslag
ISBN 978 94 6054 065 3
€ 24,95

Scharrelaars

Vogelvlucht

Dit is een van de mooiste fotoboeken over vogels dat ik ooit heb gezien. Schitterende foto’s op groot formaat, prachtig uitgevoerd en als bonus worden de camera-instellingen vermeld wat voor fotografen erg leeraam is.

Vier Finse natuurfotografen hebben de foto’s vooral in Finland gemaakt, waar het noordelijk licht uitstekende omstandigheden biedt. Elders in de wereld hebben ze wat ‘exotischer’ vogels gefotografeerd.

Het fotoboek is vooral zo mooi omdat het vrijwel uitsluitend actiefoto’s betreft, of plaatjes van vogels in bijzondere poses. ‘Portretten’ van vogels staan er nauwelijks in. En het is juist die ‘vaart’ in de bijna 170 afbeeldingen die deze verzameling zo fascinerend maakt.

Er zijn geen trucs toegepast
met het bewerken van foto’s op de computer, schrijven de fotografen. Er is niets essentieels weggehaald en toegevoegd, alleen elementaire handelingen als belichting en verscherping zijn toegepast. Zo hoort het ook!

Achterin het boek zijn kleine afdrukken van de foto’s opgenomen met daarbij wat informatie over de omstandigheden en de plaats waar de opnames zijn gemaakt en door welke fotograaf.

In een klein lettertype (waarom zo bescheiden?) worden de voor amateurfotografen zo waardevolle gegevens vermeld van de lengte van het objectief, het diafragma, de sluitertijd en de iso-instelling.

Hoewel nogal summier (er worden bijv. geen onder- en overbelichtingsgegevens en geen type en merk van de camera’s en de lenzen genoemd) krijg je hierdoor een goede indruk hoe deze topfotografen hun materiaal gebruiken.


AdG, 29 november 2010

 

Hofmakerij van scharrelaars
Jari Peltomäki, Hongarije 2007