Creatief vogels fotograferen

Creatief_vogels_fotograferen

Auteur
Bill Coster

Vertaling
Renate Hagenouw

Uitgave Tirion 2010
160 pagina’s, 27 x 23 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 786 8
€ 24,95

Oorspronkelijke titel
Creative Bird Photography
New Holland Publishers, Londen 2009

Creatief vogels fotograferen


Natuurfotografie is booming business. Het is ook een bijzonder leuke, ontspannende en interessante hobby. Logisch dat er ook steeds meer boeken worden uitgegeven over vooral vogelfotografie, zoals Creatief vogels fotograferen.

Het is geen boek dat zich in positieve of negatieve zin onderscheidt van andere fotografieboeken (onder Recensies heb ik een speciale rubriek aangemaakt voor fotografie). Het staat vol met foto’s waarbij de camera-instellingen zijn weergegeven, en dat is erg leerzaam.

Opvallend is dat in dit soort fotoboeken vrijwel nooit wordt aangegeven hoe er met de belichting is gespeeld. Uiteraard wordt het diafragma vermeldt (dat is voor de meeste fotografen het uitgangspunt voor een foto), de sluitertijd en de ISO-waarde (lichtgevoeligheid). Via deze instellingen wordt in hoofdlijnen de belichting geregeld.

Maar vaak gebruik je een belichtingscompensatie, bij tegenlicht, een donkere vogel tegen een blauwe hemel, enz. Ik denk dat het een van de meest gebruikte knoppen van mijn camera is. Die gegevens staan helaas niet bij de foto’s. Dat zou toch nuttig zijn, hoewel je met foto’s die in raw zijn gemaakt, achteraf  de belichting iets kan aanpassen.

Bill Coster is een van de bekendste Engelse natuurfotografen. Hij gaat, naast de technische aspecten, vooral in op de omstandigheden waaronder hij fotografeert. Hoe ‘schiet’ je vliegende vogels, of opstijgende of juist landende vogels, welke positie kan je het beste innemen, hoe maak je gebruik van mooie landschapselementen, tips om eens op een andere manier, creatief, te fotograferen enz. Een boek dat aanmoedigt om met de knoppen op je camera te gaan experimenteren.

AdG, 13 april 2010