natuur in close-up

Natuur_in_closeup.jpg

Auteur
Richard Jones

Oorspronkelijke titel: Nano Nature
HarperCollins, Engeland 2008


Vertaling
Hans Keizer

Tirion Natuur 2009, ISBN 978 90 5210 747 9
208 pagina’s, 26,5 x 27 cm, harde omslag
€ 34,95

 

natuur in close-up
schoonheid in vorm en functie


Je weet niet wat je ziet. Door een ‘ultieme loep’, de scanning elektronenmicroscoop, worden foto’s gemaakt van de miniemste deeltjes van flora en fauna, de nanowereld, tot duizendmaal of meer vergroot.Het levert onvoorstelbare plaatjes op met details van haren, cellen, ogen, tentakels, stekels, huid enz. Door deze techniek, en de manier waarop de oorspronkelijke zwart-witfoto’s zijn ingekleurd, krijg je prachtige driedimensionale beelden. Op groot formaat gepresenteerd in dit boek.

Er staan telkens twee foto’s naast elkaar: op de ene pagina een afbeelding van de plant of het dier, op de andere pagina de vergroting van een bijzonder deel. Bijvoorbeeld een bij met een detailopname van de angel, een brandnetelblad met daarnaast honderden malen vergroot de giftige stekels.

Na elke acht foto’s staat de toelichting. Dat zijn zeer interessante en leerzame stukjes tekst. Over de tong van een konijn bijvoorbeeld, met talloze draadvormige papillen, niet alleen om de eten maar ook om de huid te verzorgen. Of de rasp, de radula, in de bek van een slak, met honderdduizend tanden die verwoestend werken op planten.

Zo staat dit boek vol met wetenswaardigheden die je elders niet gauw zal lezen, over de kleinste functies van levende wezens. Een mooi en boeiend boek.

27 april 2009