Dieren fotograferen

Dieren fotograferen
Voorbereiding, techniek en werkwijzen

Steven Ruiter is een bekende en doorgewinterde natuurfotograaf. Zijn ervaringen geeft hij in dit boek door aan de toenemende schare mensen die tijd en geld hebben om ook aan dierenfotografie te gaan doen, vooral aan het vereeuwigen van vogels.

Het is een compleet boek waarin alles staat wat je moet weten om goede foto’s te kunnen maken. De basis dus. Hoe je in het veld met dieren moet omgaan (met respect en voorzichtig!) kan je nauwelijks uit een boek leren. Hoewel iedereen zelf die ervaring moet opdoen, schrijft de auteur hier terecht over omdat omgang met dieren en kennis van het gedrag essentieel zijn.

Dat geldt uiteraard ook voor het hanteren van camera en objectieven. Er worden veel richtlijnen gegeven die in handige overzichten (de tips en de hulmiddelen en de instellingen) worden samengevat. Maar ook hier: door veel te oefenen leer je zelf pas wat de beste instellingen van je camera zijn. Bij de mooie foto’s in het boek staan alle gegevens vermeld over gebruikte camera’s en lenzen, over sluitertijd, diafragma enz., erg leerzaam.

Verder wordt er ruime aandacht geschonken aan belangrijke zaken als vlakverdeling van een foto’s, close-ups, camouflage en het bewerken van foto’s op de computer. Kortom: Dieren fotograferen is een uitstekend leerboek voor beginnende en al wat gevorderde fotografen.

Ook geroutineerde fotografen zullen het inspirerend vinden om te lezen hoe een ervaren rot als Steven Ruiter tot zijn fraaie natuurfoto’s komt. Het is trouwens een prachtig verzorgd boek (Aperta, Jan Johan ter Poorten).

AdG, 20 april 2009

  Dieren_fotograferen.jpg

Tekst en foto’s
Steven Ruiter

Uitgave
Tirion Natuur 2009
130 pagina’s, 20 x 25 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 750 9

€ 24,95