Gids van alle zeezoogdieren

Gids van alle zeezoogdieren

Walvissen * Dolfijnen * Zeehonden * Zeekoeien * Zeeleeuwen * Walrussen * Zeeotters * IJsbeer

Schrijver

Hadoram Shirihai

Tekeningen

Brett Jarrett

Vertaling

Erika Venis/Vitataal

Uitgave

Tirion Uitgevers, Baarn

2008, 384 pagina’s, 21,5 x 14 cm

uitklapbare voor- en achterplaat met kaart belangrijkste zeezoogdierplekken

ISBN 978 90 5210 712 7

Prijs

€ 29,95

Oorspronkelijke titel

Whales, Dolphins and Seals

A&C Black, 2006

Gids_alle_zeezoogdieren

BESPREKING

Volgens mij bestond dat nog niet, een veldgids voor alle zeezoogdieren ter wereld. En dan nu meteen zo’n geweldige gids! Ik begrijp wel waarom er nog geen vergelijkbare gids op de markt was: zeezoogdieren behoren tot zeer verschillende diergroepen. In deze gids worden naast walvissen en dolfijnen bijvoorbeeld ook zeehonden, de ijsbeer en zeeotters behandeld. Toch is het wel een logische keuze, omdat het boek alle aan zee gebonden zoogdieren in een gids bijeenbrengt.

Ik ben erg onder de indruk van deze gids. Hadoram Shirihai en Brett Jarrett hebben hun sporen in het determineren van vogels verdiend en hebben daarmee veel opgestoken van de steeds beter wordende technieken in vogelgidsen om soorten te determineren. Die kennis hebben zij gebruikt voor deze veldgids. Voor een vogelaar ziet de lay-out en de opbouw van deze gids er dan ook zeer bekend uit. Ik vind dat die keuze ook voor zeezoogdierdeterminatie bijzonder goed uitpakt. Misschien een idee voor makers van veldgidsen van andere diergroepen?

In totaal komen 129 diersoorten over het voetlicht. Van elke soort is een prima beschrijving gemaakt, waarbij er bijzondere aandacht wordt geschonken aan de kenmerken waar speciaal op gelet moet worden om determinatie mogelijk te maken. Dit wordt ondersteund door uitstekende tekeningen en prachtige foto’s. Die foto’s bieden een extra aanvulling, omdat zij vaak heel goed de ‘jizz’ weten te vangen. De jizz is een vogelaarsterm, waarmee wordt aangegeven dat bij een eerste aanblik van een vogel door de wijze van vliegen, de grootte, de vorm of het gedrag of een combinatie van die factoren al meteen kan worden vastgesteld om welke soort het gaat.

Op Nederlands grondgebied heeft men niet veel aan deze veldgids, omdat ons land niet rijk bedeeld is met zeezoogdieren. Een bruinvis, een tuimelaar, een witsnuitdolfijn, een grijze en een gewone zeehond en dan heb je het wel een beetje gehad. Wij liggen nu eenmaal niet aan een oceaan, en de meeste zeezoogdieren zijn oceaanbewoners. Maar neem deze gids vooral mee op reis, en zeker als je per schip reist naar verre oorden of als je verblijft aan exotische kusten. Dan zul je heel veel plezier beleven aan dit werk.

SAMENVATTING

Een prima veldgids waarin 129 zeegebonden zoogdieren worden besproken, op een erg goede en voor vogelaars zeer herkenbare wijze. Dit boek komt vooral buiten Nederlands grondgebied van pas. Deze gids mag niet ontbreken in de bagage van reisgrage natuurliefhebbers die dol zijn op oceanen.

Ronald Klingers, 1 juli 2008