Een rugstreeppad in de polder

Een rugstreeppad in de polder

 

Auteur

Arnold van Rijsewijk

Uitgave

Stichting RAVON, Nijmegen

2006, 88 pagina’s, 21 x 15 cm

ISBN 978 90 803430 7 8

Prijs

€ 11

BESPREKING

Alle avonden hoorde ik op de camping rugstreeppadden roepen. Er was een poeltje met duizenden paddenvisjes en tientallen kleine rugstreeppadjes liepen er rond. In die padden-entourage heb ik het boekje ‘Een rugstreeppad in de polder’ gelezen.

Als rugstreeppad opgroeien in de Hollandse polder of langs de Franse rivier de Isère zal niet veel verschil uitmaken (denk ik). In elk geval kon ik veel van het geschrevene meteen in de praktijk controleren. Maar zo’n deskundige schrijver op een fout betrappen?

Om het boekje (het gaat tenslotte om een ‘eng’ dier) prettig leesbaar te maken, is Arnold van Rijsewijk in de puistige huid van een padje gekropen en heeft het beestje menselijke eigenschappen toegedicht. Zoals: “Terwijl de jonge rugstreeppad geboeid naar de eenden zat te kijken….”. Een naam heeft de hoofdrolspeler nog net niet gekregen…

De auteur, die jarenlang onderzoek naar rugstreeppadden heeft gedaan, heeft op deze manier voor jong en oud een heel leuk boekje geschreven dat inzicht geeft in hoe het leven van rugstreeppadden verloopt. Interessante diertjes die zeker vijftien jaar oud kunnen worden.

In de reisbeschrijving van de pad staan allerlei – overigens verantwoorde – weetjes over rugstreeppadden en hun omgeving vermeld. Erg leerzaam. Ook informatief zijn de kaders met wat ‘zakelijkere’ gegevens over padden, over overdagen, zomerrust en winterslaap, over kikkers en vissen enz.

Te vriendelijk is de schrijver voor degenen die biotopen van flora en fauna vernietigen. “Ze hebben er geen benul van”, denkt hij. Maar bij alle bouwactiviteiten, zelfs bij baggerwerkzaamheden, dient eerst geënventariseerd te worden wat er aan plant en dier leeft. Dat weet iedereen. Dan kan men er wel degelijk besef van hebben welke natuurwaarden eventueel verstoord worden.

Rugstreeppad_polderHet boekje roept vragen op en doet verlangen naar meer kennis. Zoals: “Bijna zes maanden hebben ze geslapen. Als hun lichaamsfuncties weer normaal zijn…”. Hoe zou dat precies gaan, in winterslaap vallen en vervolgens de motor weer aan de praat krijgen?

Verder had ik bijvoorbeeld graag wat meer willen lezen over het grote herstellende vermogen van rugstreeppadden. Die soms net zo hard rennen als een muis!

SAMENVATTING

In een fantasierijk en spannend geschreven dierenverhaal worden tal van wetenswaardigheden gegeven over een bijzonder soort amfibie: de rugstreeppad. Een leerzaam boekje met mooie foto’s.

3 juli 2006