Het begon met het Naardermeer

Het begon met het Naardermeer

100 jaar natuurmonument

 

Tekst en foto’s

Albert Beintema

Uitgave

Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland

2005, 160 pagina’s

harde omslag, 17 x 22 cm

ISBN 90 5956 079 5

Prijs

€ 24,90

Het begon met het Naardermeer BESPREKING

“Alles was anders”. De herrie van auto’s, treinen, vliegtuigen, de joggers. “Ook de natuur was anders”. De grote zilverreiger, grote groepen wilde ganzen, de nijlganzen. “Alles is anders”.

De o.a. van weidevogels bekende bioloog Albert Beintema groeide bij het Naardermeer op en maakte notities van zijn tripjes in deze eerste aanwinst van Natuurmonumenten. Op verzoek van de honderdjarige Vereniging trok hij vorig jaar opnieuw door het gebied en vergeleek hij zijn waarnemingen met zijn oude observaties. Dat leverde een origineel en boeiend geschreven boek op.

Jac.P. Thijsse was weliswaar een stuwende kracht achter de aankoop van het Naardermeer als eerste natuurmonument, maar het toeval speelde een grotere rol. Met twee stemmen verschil besloot de gemeenteraad van Amsterdam destijds om vuil te verbranden en niet in het Naardermeer te dumpen, en in die discussie ging het alleen maar over geld en hygiëne en niet over natuurwaarden.

De geschiedenis van het Naardermeer, het ontstaan ervan en de ontwikkelingen worden uiteraard allemaal beschreven, evenals de ‘rol’ van koningin Juliana en hofdame in het leven van Beintema. Het leukste zijn echter zijn notities, zijn terugkeer in de vier seizoenen vorig jaar en de vergelijkingen met veertig jaren her.

Tweemaal in zijn leven heeft hij in het Naardermeer een otter gezien. Een prachtig zoogdier dat ondanks enorme slachtpartijen zich na de oorlog leek te herstellen, maar niet opgewassen bleek tegen de verstedelijking en slechts een toekomst kan hebben in grote aaneengesloten natuurgebieden. ‘Moerasvossen’ die niet bang zijn voor natte poten hebben hun plaats in het Naardermeer ingenomen.

Als je leest hoe Beintema als jonge natuurvorser door het Naardermeer struinde, rijzen de haren je te berge. Overal dwars doorheen stampen, vooral nesten zoeken. Hij schaamt er zich met terugwerkende kracht voor en noemt het zelf een ‘onverantwoorde verstoring’. Wij zijn ongeveer even oud en zo ging het vroeger nu eenmaal. Voortschrijdend besef over flora en fauna en over leven en dood (helaas zie je dat bij lang niet iedereen) maken dat je nu vele malen omzichtiger met de natuur omgaat.

SAMENVATTING

De Vereniging Natuurmonumenten bestaat een eeuw. Het eerste bezit was het Naardermeer, waar bioloog Albert Beintema in zijn jeugd rondzwierf. Vorig jaar ging hij terug en vergeleek zijn oude notities met de situatie van nu. “Alles is anders” stelt hij in dit persoonlijke, belangwekkende en ‘lekker’ leesbare boek vast.

2 maart 2005