Veldgids Schelpen

Veldgids Schelpen

 

Schrijver

Rykel H. de Bruyne

Uitgave

KNNV, Zeist en Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht

2004, 224 pagina’s

13 x 21,5 cm, harde omslag

ISBN 90 5011 140 8

Prijs

€ 24,95

Veldgids Schelpen BESPREKING

Zulke exotische schelpen als op tropische stranden zie je aan onze kust niet. Voor bijna alles in de natuur geldt: hoe warmer, hoe kleurrijker en fraaier vormgegeven. Wat niet betekent dat ‘onze’ schelpen niet boeiend zijn.

Als je je ergens in verdiept, sta je altijd weer verbaasd over de hoeveelheid schakeringen die de natuur kent. Langs de Noordzeekust van België, Nederland, Duitsland en de rots Helgoland kan je maar liefst zo’n 260 verschillende schelpen vinden. Dat zou je toch niet zeggen als je op een mooie dag een strandwandeling maakt.

Schelpen zijn niets anders dan de skeletten van schelp- of weekdieren. Hoeveel mollusken op onze aarde voorkomen? Er zijn 80.000 soorten beschreven (en daar steken 260 schelpen schriel bij af), sommigen schatten dat er misschien wel 150.000 soorten zijn.

Zoals alle veldgidsen van uitgeverij KNNV (in dit geval samen met de Jeugdbondsuitgeverij) zijn de beschrijvingen duidelijk en compleet. Omdat schelpen sterk op elkaar kunnen lijken, is een gedetailleerde beschrijving van de vorm ook wel noodzakelijk. Van elke mollusk is een goede foto opgenomen.

De inleiding over weekdieren en schelpen is uitgebreid en leerzaam, evenals de beschrijving van de kusttypen, welke weekdieren daar voorkomen, hoe je schelpen moet verzamelen enz. Verder een verklarende woordenlijst (wat zijn rhinophoriën en dat soort specifieke weekdiertermen). Schrijver Rykel de Bruyne is wat dat betreft een doorgewinterd malacoloog.

En dan is er nog de determinatietabel. Tenzij je een vergroeide of een nog niet eerder langs onze kusten gevonden soort vindt, moeten alle schelpen via deze tabel te determineren zijn. Ik heb diverse ‘sporen’gevolgd. Het is even wennen aan sommige begrippen maar ik kwam soepeltjes uit bij de (algemene) schelpen die ik toevallig had bewaard.

SAMENVATTING

De Veldgids Schelpen geeft een compleet en duidelijk overzicht van alle schelpen aan de Noordzeekusten van België, Nederland en Duitsland. Met goede foto’s van alle soorten en een handige determinatietabel.

29 november 2004